Bacalhau na różne sposoby

Portugalia, jako kraj położony nad oceanem, korzysta w pełni z jego dobrodziejstw. Dotyczy to także kuchni, w której często i chętnie sięga się ryby i inne owoce morza. Są one bardzo częstym składnikiem zup, ale także drugich dań. Obok dań mięsnych, dania z ryb są drugim rodzajem potraw, które obowiązkowo znajdują się na stole każdego Portugalczyka. Z ryb przyrządza się słynne portugalskie zupy, ale także drugie dania, które są nie tylko sycące, ale także bardzo zdrowe, bogate w witaminy i inne składniki odżywcze.

Wśród ryb, najczęściej w kuchni wykorzystuje się suszonego dorsza, czyli bacalhau. Znany jest on na całym świecie. Płaty ryby moczy się w morskiej wodzie i suszy na słońcu, dzięki czemu mięso uzyskuje nie tylko trwałość, ale także ciekawy smak, który początkowo może wydawać się nieco odrzucający.

Portugalczycy przygotowują bacalhau na różne sposoby. Złośliwi żartują, że znają oni 365 różnych sposobów jego przyrządzania. Jednym z bardziej popularnych jest bacalhau á gomes de sá, czyli zapiekanka rybna z ziemniakami, jajkami na twardo, oliwą i cebulką.

Z tego ryby takiej przygotowuje się również krokiety zwane bolinhos de bacalhau oraz pataniscas, czyli dorsza zapiekanego w cieście z owocami morza. Natomiast bolinhos de bacalhau, to rodzaj pulpetów przygotowywanych z dorsza. Dużą popularnością cieszą się także wśród Portugalczyków dwa dania: bacalhau a brás oraz bacalhau dourado, które są bardzo do siebie podobne. W przypadku tych dwóch potraw, rybę dodaje się do jajecznicy z cebulą i drobno pokrojonych ziemniaków.

Klasyczną portugalską potrawą z dorsza jest także bacalhau com natas, co w wolnym tłumaczeniu oznacza dorsza w śmietanie. Jednak nie jest to typowa znana w Polsce potrawa z ryb i śmietany. Jest to bowiem zapiekana, odsolona i ugotowana ryba w sosie beszamelowym z ziemniakami i oliwkami. Do każdej wersji bacalhau, doskonale nadaje się jedno ze słynnych portugalskich win, czyli wino białe, np. alvarinho.