Przyprawy kuchni portugalskiej

Kuchnię portugalską z łatwością można odróżnić od wszystkich innych. I choć jest mniej rozpoznawana w Europie niż np. kuchnia włoska, węgierska, a nawet japońska czy chińska, to jednak każdy, kto spróbuje jej chociaż raz, zakocha się bez pamięci i będzie próbował na wszelkie sposoby zdobyć przepisy na portugalskie dania.

Portugalczycy w główniej mierze korzystają z tego, co daje im położenie, czyli przede wszystkim z ryb, owoców morza, z których przyrządza się wyśmienite potrawy, w tym także przepyszne zupy, a także niesamowitych serów z mleka koziego i owczego oraz rozpoznawalne na całym świecie wina z winnic portugalskich. Nie brak jest w niej także dań mięsnych z wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny czy drobiu.

Jednak wszystkie te potrawy posiadają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak, który zawdzięczają przyprawom stosowanym w kuchni.

Gdybyśmy uważniej przyjrzeli się temu, co gospodynie portugalskie dodają do swoich potraw, stwierdzilibyśmy, że to nic innego, jak pomieszanie różnych ziół i przypraw z różnych, nawet bardzo odległych zakątków świata. I mielibyśmy rację, gdyż właśnie w kuchni łączą się tradycje kulinarne krajów, które kiedyś należały do Portugalii, czyli między innymi Brazylia, Mozambik, czy Angola. Z licznych wypraw i podróży morskich przywozili niezliczone ilości różnych dodatków, które komponowali z tym, co w ich kuchni było tradycyjne.

Dlatego też do dzisiaj do przygotowywania potraw używa się charakterystycznych dla Indii i Dalekiego Wschodu pieprz, cynamon dodawany głównie do niezwykle słodkich deserów, a czasem także do kawy, goździki i gałka muszkatołowa. Znane im są także afrykańskie papryczki piri piry, wykorzystywane do przyrządzania bardzo ostrego sosu.

Do wielu potraw dodaje się także obowiązkowo czosnek, szafran, kolendra, curry, a także oliwę z oliwek, ocet winny i mielona papryka. Wszystkie te przyprawy, a zwłaszcza cynamon, czynią kuchnię portugalską jedna z najsmaczniejszych w Europie i niezwykle zdrowych.