Pastel de nata i inne desery

Słynna na całą Europę kuchnia portugalska, bogata jest w różnego rodzaju przepisy na przepyszne zupy, lekkie, ale sycące, na drugie dania, nie tylko z tego, czego w tym kraju nie brakuje, czyli owoców morza i ryb oraz potrawy z mięsa.

Kuchnia portugalska słynie także z przepysznych, bardzo słodkich deserów, którymi Portugalczycy raczą się przy popołudniowej aromatycznej kawie, oraz podawanych jako przekąski lub właśnie deser – sery.

Jednym z najsłynniejszych słodkich wypieków przyrządzanych w Portugalii, jest pastel de nata, czyli przepyszne babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowym przygotowywanym z żółtek i mączki kukurydzianej, posypane cukrem i cynamonem, które pochodzą z lizbońskiej dzielnicy Beléme. Zresztą cynamon jest ulubioną przyprawą Portugalczyków, którą dodaje się do wielu słodkich przekąsek i deserów. Dodaje się go do słodkiego, ryżowego puddingu zwanego arroz doce, a także do sosu przygotowywanego na bazie jajek i mleka, czyli leite-creme. Są to dwa typowe desery podawane z okazji Bożego Narodzenia.

Zresztą większość deserów portugalskich przyrządzana jest na bazie cukru i żółtek, co czyni je bardzo słodkimi. Oprócz cynamonu, dominują w nich także migdały i pomarańcza. Oprócz babeczek z budyniem, w cukierniach portugalskich, ale także w zwykłych domach, bardzo często przygotowuje się tarty z nadzieniem z owoców lub budyniu posypane cynamonem, owocowe ciasteczka zwane quwijadas oraz gąbczaste ciastka z nadzieniem kremowym.

Bardzo kusząco wyglądają także torciki dulce de leche. To ciastka przygotowane z kruchego ciasta, które piecze się w postaci krążków, a następnie przekłada gotowanym z wanilią mlekiem skondensowanym tak, by powstała czteropiętrowa markiza. Górne ciastko posypuje się cukrem pudrem i wstawia do lodówki. Do słodkich deserów podaje się w Portugalii, oprócz mocnej kawy, także maderę lub wino porto, czyli dwa najbardziej znane gatunki portugalskiego wina.